5 najčešćih uzroka erektilne disfunkcije

Erektilna disfunkcija je složen problem koji može imati više uzroka. Razumijevanje tih uzroka je prvi korak ka pronalaženju rješenja.

6/3/20243 min čitanje

kamagra gelkamagra gel

5 najčešćih uzroka erektilne disfunkcije

Erektilna disfunkcija (ED) je problem koji pogađa mnoge muškarce širom svijeta. Definira se kao nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije dovoljno čvrste za zadovoljavajući seksualni odnos. Iako su povremeni problemi s erekcijom normalni, stalni problemi mogu biti znak zdravstvenih problema koji zahtijevaju medicinsku pažnju. U ovom blogu ćemo se baviti pet najčešćih uzroka erektilne disfunkcije i kako se nositi s njima.

1. Kardiovaskularni problemi

Jedan od najčešćih uzroka erektilne disfunkcije su kardiovaskularni problemi. Erekcija je proces koji ovisi o dobroj cirkulaciji krvi. Problemi poput visokog krvnog tlaka, ateroskleroze (zadebljanje i otvrdnjavanje arterija) i bolesti srca mogu smanjiti protok krvi u penis, što otežava postizanje i održavanje erekcije.

Kako se nositi s tim:

 • Redovni liječnički pregledi mogu pomoći u prepoznavanju i liječenju kardiovaskularnih problema.

 • Promjene u načinu života, kao što su prestanak pušenja, zdrava prehrana i redovito vježbanje, mogu značajno poboljšati zdravlje srca i cirkulaciju.

2. Hormonalna neravnoteža

Hormonalne neravnoteže, posebno smanjena razina testosterona, mogu dovesti do erektilne disfunkcije. Testosteron je ključan za libido (seksualnu želju), a njegov nedostatak može smanjiti interes za seks i otežati postizanje erekcije.

Kako se nositi s tim:

 • Posjetite liječnika radi testiranja razine hormona.

 • Hormonska terapija može biti opcija ako se utvrdi da imate nisku razinu testosterona.

 • Održavanje zdrave tjelesne težine i redovito vježbanje može prirodno poboljšati razinu testosterona.

3. Psihološki faktori

Psihološki faktori poput stresa, anksioznosti, depresije i problema u vezi mogu značajno utjecati na seksualnu funkciju. Erekcija je proces koji uključuje i fizičke i psihološke komponente, pa mentalno zdravlje igra ključnu ulogu.

Kako se nositi s tim:

 • Razgovarajte s terapeutom ili savjetnikom za mentalno zdravlje.

 • Tehnike opuštanja, poput meditacije i joge, mogu pomoći u smanjenju stresa.

 • Otvorena komunikacija s partnerom može pomoći u rješavanju problema u vezi koji utječu na seksualni život.

4. Dijabetes

Dijabetes može oštetiti krvne žile i živce koji kontroliraju erekciju, čineći ED čestim problemom kod muškaraca s ovom bolešću. Visoka razina šećera u krvi može dovesti do oštećenja malih krvnih žila i živčanih završetaka, što može otežati postizanje erekcije.

Kako se nositi s tim:

 • Kontrolirajte razinu šećera u krvi kroz pravilnu prehranu, redovito vježbanje i lijekove.

 • Redovni liječnički pregledi mogu pomoći u praćenju i upravljanju dijabetesom.

 • Razgovarajte s liječnikom o lijekovima i tretmanima za ED koji su sigurni za upotrebu kod dijabetičara.

5. Lijekovi i supstance

Mnogi lijekovi, uključujući antihipertenzive, antidepresive i lijekove za liječenje raka prostate, mogu izazvati erektilnu disfunkciju kao nuspojavu. Također, zlouporaba alkohola, droga i pušenje mogu negativno utjecati na seksualnu funkciju.

Kako se nositi s tim:

 • Razgovarajte s liječnikom o mogućim alternativama lijekovima koji izazivaju ED.

 • Smanjenje ili prestanak upotrebe alkohola i droga može poboljšati erektilnu funkciju.

 • Prestankom pušenja možete značajno poboljšati cirkulaciju i smanjiti rizik od ED.

Zaključak

Erektilna disfunkcija je složen problem koji može imati više uzroka. Razumijevanje tih uzroka je prvi korak ka pronalaženju rješenja. Ako se suočavate s ED, važno je da razgovarate s liječnikom kako biste dobili točnu dijagnozu i odgovarajući tretman. Promjene u načinu života, pravilna medicinska njega i podrška mogu značajno poboljšati vašu seksualnu funkciju i ukupno zdravlje.

kamagra gelkamagra gel